5 October 2024

Wirecard AG was een wereldwijd financieel dienstverlenings- en technologiebedrijf met het hoofdkantoor in München. Het bedrijf stond genoteerd aan de Frankfurtse beurs en op 25 juni 2020 vroeg het faillissement aan. Wirecard had kort daarvoor toegegeven dat € 1,9 miljard aan activa (25% van het totaal) zoek was of niet bestond. Het bedrijf veranderde op slag van reputatie van ‘meest succesvol Duits fin-tech bedrijf’ naar ‘grootste fraude in de Duitse geschiedenis’. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?!

Documentaire

In de bijgesloten documentaire (Duitstalig, met Engelse ondertitels) onderzoekt het team de opkomst en ondergang van Wirecard. De documentaire gebruikt het perspectief van degenen die de ineenstorting zagen aankomen: shortsellers zoals Fahmi Quadir, Fraser Perring of Marc Cohodes die jarenlang tegen de aandelenkoers van Wirecard wedden.

De docu laat zien hoe Wirecards critici en journalisten van de Financial Times werden vervolgd door de Duitse autoriteiten en hoe Wirecards voormalige CEO Markus Braun en zijn voortvluchtige COO Jan Marsalek in staat werden gesteld om miljarden schade aan te richten. De Documentaire is van de Duitse publieke omroep.

Wirecard fraude, documentaire

(Lollige) mini-serie

Onlangs verscheen op Netflix een mini-serie over WireCard: ‘King of Stonks’. De serie is zoals het zelf zegt ‘niet gebaseerd op een fraudezaak uit Duitsland’ 🙂 .

De naam van de serie is een referentie aan een internet meme. Een Stonk is een opzettelijke spelfout van stock (aandelen). Het woord wordt vaak cynisch gebruikt op internet om aan te duiden dat iemand slechts een ​​vaag begrip van financiën heeft en waarschijnlijk slechte financiële beslissingen maakt.

King of Stonks is een heerlijke over-the-top serie over het bedrijf ‘CableCash’ (WireCard). In de serie wil de jonge en zeer ambitieuze Felix Armand aan de top staan van CableCash. Hij is tenslotte het brein achter CableCash AG!

Helaas lijkt alles fout te gaan voor Felix: een niet goed verlopen beursgang, witwassen, bedrog van investeerders en een klein schandaal rond een minister en porno. Nadat Felix zijn megalomane en esoterische baas Magnus heeft bevrijd uit de klauwen van de Siciliaanse maffia, laat z’n baas hem prompt in de steek en moet Felix het opnieuw allemaal alleen afhandelen. En zo verandert Felix van een waardeloze kleine programmeur in de grootste oplichter in de Duitse naoorlogse geschiedenis. En dan is er nog Sheila Williams, de vrouw waar Felix eigenlijk niet verliefd op moet worden. De serie is erg vermakelijke fictie die losjes gebaseerd is op de zaken bij Wirecard. Sommige van de ‘grote dingen’ komen overeen maar de mensen natuurlijk niet.

Boek

Een stuk serieuzer gaat er aan toe bij The Financial Times. Deze partij was goed ingevoerd en heeft met regelmaat geschreven over de situatie bij WireCard, de fraude en de val van het bedrijf. De Journalist die het meest betrokken was bij heeft het hele verhaal netjes opgeschreven in een boek genaamd: Money Men

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.