14 April 2024

Het kon ook niet al te lang duren. Als je, zoals Steve Jobs, het imago hebt een megalomane ondernemer te zijn en plots (weer) succesvol wordt. Anno 2008 gaat het goed met Apple, erg goed zelfs. Iedereen zit te wachten op de nieuwste speeltjes van Steve Jobs en de zijne. Vaak omdat ze er leuk uitzien maar ook omdat de bediening erg simpel is. Toegegeven: Apple maakt mooie spullen en ik zou ook graag een iMac aanschaffen. Maar aan al dit goeds zit een keerzijde. Apple is een verschrikkelijk gesloten bedrijf. Vorig jaar begon het allemaal zo goed toen de EU z’n mond opentrok over de “koppelverkoop” van iTunes de bijbehorende DRM (kopieerbeveiliging). Steve Jobs kwam direct in actie door uit te roepen dat DRM niet meer nodig was en een belangrijke trendbreuk was zichtbaar. Muziekleveranciers gingen spontaan DRM-loze muziek leveren. Openheid dus. Nou aan die openheid is nu een einde gekomen met de nieuwste her- lancering van de iPhone. Eerst meldde Apple al dat ze deze zonder Flash zouden uitrusten, vreemd want een gemiddeld bezoek aan het web heeft tegenwoordig gewoon Flash nodig. “Flash kon niet werken op de iPhone” was het argument van Apple: dit argument is alleen onzin omdat Nokia met mindere hardware WEL flash kan bieden op de N810

Internetten op de iPhone is hiermee al enigszins verminkt. Slechter werd het vandaag: door de Licentieovereenkomst die je als ontwikkelaar moet aangaan om voor de iPhone te ontwikkelen beloof je plechtig om op geen enkele manier de mogelijkheden van de iPhone op een andere manier te ontsluiten. Hierdoor kan je dus alleen met de door Apple gegeven tools programma’s maken voor de iPhone. Sun wil java wil naar de iPhone brengen wel maar weet nog niet of het juridisch haalbaar is, terugkrabbelen dus. (niet iedereen is hier rouwig om)

Twee van de belangrijkste web/mobiele omgevingen: Java en Flash beide niet op de iPhone? wat dan wel? Belangrijker misschien: waarom? Wat er op de iPhone aan software kan draaien is mijn nog niet helemaal duidelijk. Waarom Apple alles behalve hun eigen spullen buiten de iPhone-deur houd kan ik zeker wel raden: 1) Centrale Distributie en 2) het GELD dat daarmee te verdienen valt. Apple gaat, naar horen zeggen, 30% Apple belasting heffen op de omzet die je maakt als je software gaat distribueren via de “Apple Applicatie Webshop voor de iPhone”. Dit is ook de enige manier om extra software op je iPhone te krijgen, een distributie koppelverkoop dus. Hier is natuurlijke veel geld mee te verdienen dus moeten alle mogelijkheden van distributie of openheid voor concurrenten worden geëlimineerd. Andere platformen zoals Java en Flash zijn daardoor bij voorbaat niet welkom.

Ik kan alleen maar hopen dat Apple deze domme fout snel herstelt en Flash, Java en andere populaire webtechnieken gaat ondersteunen voor de iPhone. Er word wel gezegd: “Wat goed is voor je klanten is goed voor jou”. Apple denk op dit moment uitsluitend aan zichzelf en niet aan het helpen van z’n klanten. Die klanten kunnen na de initiele geilheid op de iPhone zich dan nog wel eens bekocht gaan voelen. Het platform iPhone is zeer klein en applicaties als TomTom of Java Games gaan gewoon niet werken. Voor alle applicaties kan je dan alleen terecht bij Apple en die schromen niet daar grof geld voor te vragen. Succes Apple! We zien je nog wel terug, hopelijk ga je je dan houden aan de geldende standaarden en probeer je niet monopolistje te spelen.

2 thoughts on “Grootheidswaan: Apple anno 2008

 1. Goed punt, ik las m ook: er is alleen een stuk in de EULA waarin staat dat dingen als een java virtual machine VERBOTEN! zijn. zucht.
  check:
  “An Application may not itself install or launch other executable code by any means, including without limitation through the use of a plug-in architecture, calling other frameworks, other APIs or otherwise. No interpreted code may be downloaded and used in an Application except for code that is interpreted and run by Apple’s Published APIs and built-in interpreter(s).”

  Sun krabbelt nu om juridische redenen al terug: http://www.ericklein.com/2008/03/btw-i-love-apple.html

  Het wordt helaas nog erger: de SDK verbiedt of maakt ook een hoop concurrerende webdiensten onmogelijk zoals Firefox,Skype en Opera:
  http://apple.slashdot.org/apple/08/03/11/1216211.shtml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.