15 June 2024
Fantastische BBC podcast over een ‘crypto’ zwendel

Ik heb deze podcast verslonden in slechts een paar dagen. Het is een fascinerend verhaal van een sekte-achtige pyramide zwendel die mensen over de hele wereld heeft getroffen. Tijdens de ‘eerste goudkoorts’ van crypto, rondom 2014, stond er ineens een charismatische dame in het middelpunt van de belangstelling: Dr Ruja Ignatova. In haar grote OneCoin/OneLife evenementen vervoerde ze het publiek en voorspelde ze dat over een paar jaar “Niemand nog over BitCoin zou spreken maar alleen maar over OneCoin” .

een Onecoin evenement

In korte tijd werden er miljarden euro’s in de OneCoin cryptomunt gestopt, alles leek goed te gaan totdat Ruja Ignatova in oktober 2017 spoorloos verdween. In deze prachtige BBC podcast gaan Jamie Bartlett en Georgia Catt op onderzoek uit naar wat OneCoin precies is (hint: geen crypto-valuta), wie er door de zwendel getroffen zijn, waar Ruja Ignatova zou kunnen zijn en of ze nog leeft!

De eerste 7 afleveringen van de podcast zijn uitgebracht in okt 2019. Omdat Ruja in oktober 2019 nog niet gevonden was zijn de BBC journalisten door gaan zoeken en hebben ze nog 2 afleveringen uitgebracht, 1 in November 2019 en 1 Augustus 2020. Toen werd het even stil maar inmiddels is er een boek! In het boek met de zelfde naam als de podcast-serie gaan ze dieper in op sommige van de onderwerpen en volgen ze de rechtszaak tegen de groep achter Onecoin/Onelife

Update Aug-2022:

Er is een 3-delige documentaires onderweg! nog even wachten.

Sky Germany, het Britse Channel 4 en Fremantle maken een driedelige documentaireserie over de Onecoin oplichting. Onecoin werd geleid door de mysterieuze Dr. Ruja Ignatova, die nog steeds op de vlucht is. De FBI heeft Ignatova toegevoegd aan de lijst met ‘Tien Most Wanted Fugitives’, met een beloning van maximaal $ 100.000 voor informatie die leidt tot haar arrestatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.