15 July 2024

Ik las op nu.nl dat de beste film van 2010 The Hurt Locker moet zijn en dat snap ik niet. Toelichting op de verkiezing ontbreekt ook op de site, alleen een referentie naar de Oscars die de film kreeg. Er is een hoop gespeculeerd waarom Avatar niet meer won bij de Oscars dan The Hurt Locker, waarschijnlijk omdat The Hurt Locker een oorlogsfilm is (goed!) en Avatar een Sci-Fi (slecht!). Maar dat is een film afkeuren op genre en niet op inhoud. Als je kijkt naar de prestaties van beide films:

  • Avatar: Matig verhaal, matige dialoog, wereldwijde doorbraak 3D technologie.
  • The Hurt Locker: Doorbrak “Irak oorlogsfilm vloek” wat zoveel inhoud als “te veel politieke mening in de film waardoor geen hond komt kijken”

Avatar staat dus aan de wieg van alles wat 3d is tegenwoordig, een fantastische prestatie. The Hurt Locker heeft geen prestatie van dat soort, het laat je alleen vertwijfeld achter: als je Kate uit de serie Lost thuis op de bank hebt zitten zoals de hoofdrolspeler in The Hurt Locker: waarom ga je dan terug naar Irak! Dat was volgens mij de centrale themavraag van de film en helaas onbeantwoord gebleven.

Dus wat mij betreft nu.nl: The Hurt Locker naar beneden, Avatar in het lijstje en het liefst lekker hoog (ondanks dat de film in dec 2009 in NL uitkwam). Dan Inception op nr 1. Persoonlijk was dat de film die ik  anders vond dan alle andere films die ik recentelijk zag. Het kleine beetje kritiek dat de film kreeg was dat de film niet origineel was maar een kopie van de Japanse Anime “Paprika” (Trailer van Inception op Paprika beelden, erg leuk). Die kritiek staat het niet in de weg dat de film er fantastisch uit ziet, spannend is en een uniek verhaal heeft, de winnaar wat mij betreft.

Ohja: als je The Hurt Locker hoofdrolspeler Jeremey Renner in een andere rol wil zien als onuitstaanbare etter is The Town (2010) een aanrader.

1 thought on “Nu.nl: And The Winner Is “The Hurt Locker” ?

  1. Avatar… was dat niet die 3D remake van pocahontas?

    The Hurtlockers vind ik ook geen winnaar… veel te depri.

    Inception is hele vette film, maar niet relaxed om te kijken… te veel nadenken… doet pijn 🙁

    De winnaar had natuurlijk moeten zijn: NEW KIDS TURBO!!! JONGEN!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.