30 May 2024

Met de term enterprise software word software bedoeld die gebruikt word in grote bedrijven. Dit type software heeft vaak veel gebruikers en complexe rekenregels, voor het berekenen van bankgegevens of pensioenoverzichten bijvoorbeeld. Door mijn werk krijg ik veel te maken met dit soort bestaande software, en veel andermans werk dus. De kwaliteit van de software die ik onder ogen krijg reikt van tranentrekkend tot lean & mean. Het gebeurd echter vaker dat ik een tranentrekker van een project onder mijn neus geschoven krijg dan dat ik een strak stuk software tegenkom. Hoe komt dat nou? zijn we als branch, want het is echt niet allemaal intern geproduceerde code, volslagen incompetent en kunnen gewoon niets deugdelijks opleveren? Ik denk van niet: ik ken bijvoorbeeld een hoop collega’s die precies weten hoe je goede software moet bouwen maar soms gewoon de kans niet krijgen door omstandigheden. Wat zijn die omstandigheden dan zoal? Ik kwam tijdens het surfen een volgende mooie verklaring tegen die denk ik wel hout snijd. In het kort: “De kopers zijn niet de gebruikers”. Tel daarbij op dat het altijd niets mag kosten en een recept voor een tranentrekker is geboren. De toekomst? Nog veel meer hergebruiken, bijvoorbeeld door Open-Source software: maar daar de tijd nu nog niet rijp voor.

1 thought on “Waarom is “Enterprise” software zo slecht?

  1. overal hetzelfde… niet alleen enterprise software. Zelfs de wegenbouw in schotland toont dezelfde trekjes.

    gegroet!

    MacB!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.