14 April 2024

Als je werkgever van mening is dat al het internet door 1 punt naar buiten moet zit je vaak vast aan een proxy. In ubuntu kan je dit makkelijk instellen onder System –> Preferences –> Network Proxy. Dit gaat goed voor een hoop ubuntu tools maar voor SSH uit de command prompt ben je verloren. Ik ging op jacht naar een oplossing en kwam verassend weinig oplossignen tegen. Dus zocht ik verder en kwam met het volgende.

Stap 1 installeer het pakket: connect-proxy: dit pakket zorgt ervoor dat je connectie door een proxy kan opzetten (sudo apt-get install connect-proxy)

Stap 2: voeg de volgende regel toe aan het bestand /etc/ssh/ssh_config: (sudo vi /etc/ssh/ssh_config)

ProxyCommand /usr/bin/connect-proxy -H $http_proxy %h %p

Stap 3: open een console en type “sftp -oPort=<POORT> <USER>@<SSHHOST>” en je kan lekker ssh/sftp/scp-en door de proxy!

Op het moment dat je je proxy instellingen in ubuntu aanpast passen ze in de SSH gewoon mee (zie $http_proxy). op het moment dat je geen proxy meer wil gebruiken commentaarieer dan het stukje uit met een # teken in het bestand /etc/ssh/ssh_config. Let op: Vaak zijn bij bedrijven die proxies hanteren ook regels van toepassing op de poort die je mag gebruiken <POORT> zou dus, in het ergste geval, alleen 443 mogen zijn. Dit betekent dat je de SSH daemon op machine <SSHHOST> op poort 443 moet draaien. Ook hier is een oplossing voor te vinden, deze moet ik zelf nog eens uitproberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.